SKÖTSEL AV VALPAR FRÅN JYCKEBERGA

Mat
I början får valpen 3 mål mat om dagen. Hur mycket hunden behöver beror på dess aktivitet, ett riktvärde är 200 gram torr- substans per dag.
Som huvudfoder används Dr Alders GARANI. Använd detta foder de första månaderna. Småningom väljer Du själv hundens foder. Ett fabriksfoder kan användas tillsammans med vanlig mat, rester etc. Frukosten kan bestå av 1 dl uppblött helfoder, ev med lite filmjölk. Middagsmålet kan vara 1,5 dl uppblött helfoder eller vanliga matrester uppblandade med något mindre mängd av helfodret. Lite köttfärs kan ingå. Kvällsmålet kan utgöras av en stor skorpa, en hård-brödskiva eller c:a 20 st torra foderkulor. Foderkulorna av detta slag är särskilt användbara som godis vid dressyr och på resor då det kan vara svårt att hantera uppblött foder. De är lika fullvärdig kost som det uppblötta helfodret.

Friskt vatten är ett måste vid utfodring med torrt foder.
Hunden mår bäst om den i varje mål får minst hälften i form av det foder den vant sig vid. Annars kan magen krångla och olika slags infektioner uppstå, inte bara i magen. Hunden smälter maten i en stark kemisk process tillsammans med en specifik bakterieflora. Om helt ovan mat ges kan bakteriefloran skadas. I stället kommer sjukdomsbakterier. Därför skall hunden få minst hälften av den invanda maten i varje mål.

Vanlig mjölk brukar inte vara nyttig för en hund, däremot filmjölk. Importerade nötter och mandel och stenfruktskärnor kan vara riskfyllt att ge små hundar (risk för aflatoxin- och blåsyreförgiftning).
En valp skall hållas slank men inte utmärglad. Om fetma uppkommer dras en del av maten in under bantningen. Torkad morot kan ersätta det indragna. Det är helt normalt att valpen inte alltid är hungrig. Driv aldrig upp aptiten genom att muta hunden med leverpastej etc. Gläds i stället om Du har en hund som inte bara tänker på mat och mat och mat.
Låt inte valpen tigga vid bordet. Detta går möjligen med en vuxen hund men valpen lär för livet medetsamma.

Matskålar
Använd mat- och vattenskålar av glas, porslin eller rostfritt stål, de har minsta infektionsrisken. Låt inte maten stå framme hela dagen, tag bort skålen efter maten. Vissa hundar lär sig att leka med tomma mat-och vattenskålar. I så fall rekommenderas särskilt tunga stengodskärl för vattnet.

Vitaminer
Varning för vitaminpreparat och kraftkorn av alla slag. Det som finns i marknadsförda hundfoder räcker mer än väl. I vissa fall är B-kombin bra för hunden, vid infektion, aptitlöshet och alltid i samband med antibiotika. D-vitamin är skadligast för hunden, överdosering ger skelettskador.

Kalk, kalcium
Kalk finns i maten, det räcker. Om man ändå vill ge tillskott, ta en knivsudd "mjölksyrad kalk" från apoteket i maten.

Vatten
Tillgång till friskt vatten är nödvändigt. För en liten valp kan man ta bort vattenskålen nattetid. En frisk hund dricker obetydligt om inte yttre omständigheter kräver vatten t ex hetta eller hårt arbete. Om hunden dricker mycket, kontakta kunnig person om detta.

Liggplats
En vanlig låda med c:a 15 cm hög kant, placerad på rätt ställe. (Centralt, skyddat, med bra utsikt, dragfri, gärna "under tak". Eventuellt är en öppen hundbur den bästa sov-platsen för Din hund. Det vänjer hunden vid resor. Om Du inte vill ha hunden i din säng så lär den aldrig! Den glömmer aldrig hur det var!

Leksaker
Små hårda föremål, stenkulor, legobitar etc kan lätt sättas i halsen och måste förbjudas i hemmet. Om hunden sätter i halsen: Ta verkligen i och försök på alla sätt frigöra luftvägarna. Du har någon minut på Dig, efteråt ångrar Du allt Du inte gjorde. Snören är farliga, syntetisk sytråd är värst! En sko, en tennisboll, en papprulle är bra leksaker. Ett tuggben av buffelhud är bra, helst utan knotor i ändarna. Ta bort tuggbenet när bitar kan börja lossna.

Tandbyte
Vid 5 månader börjar tandömsningen. Då behöver hunden tugga på hårda föremål. På borderterriers visas tandömsningen genom att öronen dras upp i nacken och hålls osnyggt under den känsliga tiden. På taxar syns sällan detta tecken. Märgben, avsågade ringar av ben är bra massage för tänderna. Efter tandömsningen skall bettet vara korrekt, övertänderna fram skall gripa tätt framför undertänderna. Hörntänderna skall gå fria utanför käkarna. Bevaka tandömsningen så att inga mjölktänder blir kvar i bettet och så att hörntänderna kommer rätt.

Vaccination
Vid 3,5 månader skall hunden vaccineras mot valpsjuka och komplettera vaccinationen mot parvovirus. Därefter upprepas valpsjukevaccinationen vartannat år så länge hunden går på utställningar och dylikt. (Före 3 mån är immuniteten från modern så stark att vaccinationsresultatet försämras).

Kloklippning
Hundens klor växer hela livet och därför måste yttersta spetsen klippas med en särskild klosax. Klipper man för långt in börjar klon att blöda och det är smärtsamt för hunden. Olika hundar har olika klotillväxt, men det är bättre att klippa lite och ofta, c:a varannan vecka. Om man slarvar med klippningen tillväxer klons blodfyllda centrum (pulpan) och då kan inte klon klippas kort mera.

Rumsrenhet
Valpen har vuxit upp med vanan att gå och kissa på en tidning. Lägg en tidning nära dörren och anvisa denna plats för valpen. Så snart den ätit, sovit eller lekt skall Du ta ut den utomhus. Låt den känna glädje då den fullgjort rätt uppgift utomhus. Gå hellre ut i morgonrock de första dagarna än att låta valpen lära sig att kissa inne. Först när valpen är stolt över att kissa ute kan man fya den om den kissar inne. Vissa valpar "kissar på sig" när de blir glada. Det är en kvarvarande spädbarnsreaktion som går över så småningom. Den skall inte fyas för detta.

Trimning
Både strävhårstaxar och borderterriers har en s k trimningspäls. Pälsen innehåller flera lager. C:a 2 ggr per år dör det yttersta lagret och lossnar. När detta sker brukar man trimma hunden dvs man drar med fingrarna bort det yttersta lagret. Hunden blir nu slät och fin och har sin bästa päls c:a 7 veckor efter trimningen. Trimning i rätt tid gör inte ont, hunden brukar vara piggare och gladare efteråt.

Lydnad
Valpen lyssnar till namnet "Vossie". Lär den på en gång sitt namn. Tala inte barnspråk med den, då blir den en idiot. Träna inkallning första tiden men inte tjatig träning. Upprepa inte omedelbart! Valpen kan ordet NEJ och kan redan hålla reda på vilka rum den inte får beträda. Din konsekvens gör resten. Träna aldrig "sitt", på en utställning är en sådan hund omöjlig att visa till sitt bästa!

Godis
Belöning kan ges med berömmande ord tillsammans med godis t ex foderkulorna. Småningom blir berömmet likvärdigt med godis för valpen.

Träning lydnad
Övermotionera inte en liten valp. Låt den själv bestämma motionsmängden vid promenader etc. Valpen är redan mentalt färdigbildad. Den skall redan de närmaste veckor- na lära sig det mesta av sitt kommande liv och sin blivande arbetsuppgift.
Det är därför viktigt att Du ägnar mycket tid till:
* Promenader med och utan koppel, inkallning.
* Allmänna arbetsövningar t ex vissa förbud, respekt för tomt-gränser etc.
* Hanteringsträning, stå på bord, tandinspektion
* Specialträning t ex spårlekar, skogsvana etc.
Upprepa aldrig något hunden gjort någorlunda bra, då tror den att det var fel och blir ledsen och förvirrad, vänta tills nästa gång med kontrollen.

«Tillbaka